Jdi na obsah Jdi na menu
 


Břevnovský klášter

20. 6. 2015

V sobotu 13.6.2015 v odpoledních hodinách jsme se zúčastnili komentované prohlídky Břevnovského kláštera, kterou pro své členy a přátele zorganizoval Klub celníků Praha. Bylo krásné sobotní odpoledne, sešli jsme se u Klášterního šenku. Celkem se nás sešlo 18 a tak ještě s jednou skupinou jsme zahájili prohlídku ve fortně kláštera, kde nás průvodce seznámil s historií kláštera ale také i s historií řádu benediktinů, pro které byl klášter založen. Pokračovali jsme pak u pramenu potoka Brusnice, přesunuli jsme se do kostela sv. Markéty a sestoupili do románské krypty. Na závěr jsme ještě navštívili reprezentační prostory kláštera – prelaturu s Tereziánským sálem.

            Prohlídka to byla vskutku vynikající a velkou zásluhu na tom má především náš průvodce, který měl perfektní přednes, velké znalosti a ochotně zodpovídal i všechny naše dotazy.

            Nu a na závěr jsme si také zakoupili některé ze suvenýrů kláštera jako např. Břevnovské klášterní pivo, turistické známky, magnety, pohlednice apod. Obslouženi jsme byli samotným převorem kláštera páterem Petrem Prokopem Siostrzonkem.

            Zážitek krásný, počasí vydrželo, moc děkujeme za překrásné odpoledne.

            Pro zájemce kolegyně Milena Zárasová připravila popis historie a místopisu kláštera.

 

Náhledy fotografií ze složky 20150613 Břevnovský klášter