Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klubový večer 2017

28. 10. 2017

Dne 24.10.2017 se konal  tradiční klubový večer KCP, tentokrát s vyprávěním Romana Havelky o zážitcích z putování po Střední Americe, které výstižně nazval: Indiánskou krajinou sopek, jeskyní a tyrkysového moře. Na tuto akci jsme se těšili o to více, že původně musela být z důvodu služebního zaneprázdnění  hlavního aktéra  posunuta z červnového termínu, kdy jsme již byli na naše setkání a Romanovo vyprávění  náležitě naladěni,  na termín podzimní. Tentokrát to ale vyšlo. S několika kolegyněmi jsme se sešly v místě konání – ŠSCS Nové Butovice již brzy odpoledne, abychom připravily dostatek pestrého občerstvení a vše rozmístily na stoly tak, aby poté příchozí mohli jen usednout a užívat si nejen  mimořádně poutavého Romanova  vyprávění,  ale zároveň potěšit i chuťové buňky.

 Měli jsme možnost shlédnout řadu fotek a videí, nejprve z Hondurasu, kde cesta začínala. Obdivovali jsme pozůstatky někdejší vyspělé mayské civilizace především z mayského města Copán – pyramidy, postupně odkrývané, různé obětní kameny, kalendářové schodiště- vše bohatě zdobeno hieroglyfy, vyobrazením lebek atd. Všude kolem džungle, spousta velkých  barevných papoušků.

 Další navštívená země  Guatemala  zaujme nejen zajímavými koloniálními stavbami, ale především nádhernou přírodou. Tajemné jezero Atitlán v kráteru sopky, řeka, mizející pod povrchem do labyrintu krasových jeskyní a posléze opět vytékající nad zem. Velmi netradiční byla  právě prohlídka jeskyní, kde návštěvníci musí sami proplouvat a na cestu si svítí svíčkou. Viděli jsme také snímky, pořízené na vrcholu sopky Acatenango, kam cesta trvá dva dny a je odtud dobře vidět na vrchol nedaleké aktivní sopky Fuego, vysoké 3763 m, která neustále vypouští oblaka dýmu a sopečného prachu. Zdejší obyvatelé si potrpí na výrazně barevné oblečení, dle barev a vzorů lze rozlišit obyvatele jednotlivých vesnic. Místní doprava je velmi svérázná, cestuje se ve stoje na korbách malých náklaďáčků, ale i na koních. Obyvatelstvo katolické, ale stále praktikující mayské obřady. Poslechli jsme si i místní hudbu - hraje a zpívá se všude, někdy s využitím specifického hudebního nástroje, vzdáleně připomínajícího velký xylofon, na který hraje paličkami několik lidí zároveň.

A nakonec poslední navštívená  země Belize, ležící na poloostrově Yukatán, s nádhernou přírodou – džungle se zbytky pyramid a dalších mayských staveb, korálové ostrovy. Na ostrově Caye Caulker se cestovatelé v závěru své výpravy věnovali potápění se žraloky, pozorovali podmořský svět a zažili i útok murény, který naštěstí ustáli bez úhony. Také trochu odpočívali a užívali si pohodu, podobně, jako  rastamani, všudypřítomní v této části světa.

Romanovo poutavé vyprávění a úžasná fotodokumentace všechny přítomné nadchly,  ostatně jako vždy. Byla řada zvídavých dotazů a tak jsme v pohodové atmosféře, kdy jsme se rovněž   snažili zkonzumovat všechno připravené občerstvení,  diskutovali ještě dosti dlouho po skončení  samotné prezentace. Nakonec jsme se rozešli až kolem 20.00 hod.,  ale předtím jsme si  neopomněli zamluvit  u  Romana  další vyprávění z cest  na příští klubový večer. Na tématu jsme se již předběžně dohodli, ale zatím si ho  necháme jako překvapení pro ostatní.

 

Náhledy fotografií ze složky 20171024 Klubový večer